top of page

Запознай се с лекторите

12190886_10153174684068015_1501176233166

Жан-Батист
Льоклерorchestra playing
contemporary repertoire 

Учи ударни инструменти при Даниел Соваж и Мишел Гасто, преди да продължи в Националната консерватория за музика и танц в Париж в класовете на Мишел Серути, Флоран Жодле и Ерик Самют. През 2001 е финалист на Международен конкурс за тимпани на PAS (Percussive Arts Society).

От 2013 г. Льоклер е първи соло перкусионист в оркестъра на Националната опера в Париж. Той е основател и художествен директор на Paris Percussion Group заедно с Василена Серафимова и работи с композитори като Ян Мареш, Филип Шолер, Александрос Маркеас и др.

Концертира като солист и камерен изпълнител на сцените на много фестивали и концертни зали във Франция, Богота, Австралия, Тайван, както и в Шанхай, Плевен – България.

Преподава в консерваторията на Сен Мор де Фосе, Академията Eurocuivres във Франция и Азия, асистент e във Висшите национални консерватории за музика и танц в Париж и Лион. Води майсторски класове и клиники във Франция, САЩ, Колумбия, Гърция, България, Швейцария, Белгия, Тайван и Австралия. От 2016 е член на симфоничния комитет на PAS.

  • Facebook - Black Circle
49sSPJB5.jpeg

Люсид дуо
chamber music 
composition


 

Виртуозните изпълнения на дуо „Люсид” въвеждат слушателите в необхватния спектър на маримбата. Ирена Манолова и Томаш Голински са носители на Първа награда от световния конкурс Universal Marimba Competition през 2011 г. в Белгия под патронажа на Нейно величество кралица Паола.

След завършване на първата в Европа магистърска степен по маримба в Кралската консерватория в Антверпен дуетът си поставя за цел да убеди публиката да възприема маримбата като стандартен класически инструмент. Участва на международни фестивали и да дава майсторски класове в Австрия, Белгия, Хърватска, Испания, Полша, Холандия, Германия, Швейцария, Мексико, Тайван и Япония.

През последните години дуото изнася лекции в престижни университети в Чиапас, Мексико, в Тайпе, Тайван; в Осака и Токио, Япония. През 2019 г. получава и покана да бъде специален гост-член на журито на конкурса за ударни инструменти на Японската перкусионна асоциация в Сайтама, Япония.

През 2016 г. Ирена и Томаш печелят стипендията Start-Stipendium, присъдена от Австрийското федерално канцлерство, което им позволява  да специализират с маримба при легендата Кейко Абе, в нейния клас по маримба в Токио. 

Обширният репертоар на Люсид Дуо включва и много премиери на нови композиции на Томаш, който е един от водещите композитори на световната перкусионна сцена. 

Люсид Дуо са артисти на Ямаха и рекламни лица на американската компания Innovative Percussion Inc. От 2015 г. българо-полското дуо живее и твори във Виена, Австрия.

  • Facebook - Black Circle
Schumacher.jpeg

Паскал Шумахер

vibes

Инструменталист, композитор и педагог, Паскал Шумахер е професор по джаз в Conservatoire de Musique de Luxembourg. Основният му инструмент е вибрафон. Носител е на много награди, включително белгийската Django d’Or (2005), Music: LX и ECHO Jazz (2012), JTI Trier Jazz (2014), избран е за програмата Rising Stars, организирана от European Concert Hall (2009/10) и е солист в наградения от ECHO Klassik 2017 г. проект Überbach. Свири с музиканти като Франческо Тристано, Башар Мар-Халифе, Силвен Рифлет, Джеф Неве, Максим Делпиер, Кени Барън, Едуард Перо, Меджик Малик, Себастиан Студницки и Нилс Фрам, както и като солист със Zürcher KammerorchesterWDR Rundfunkorchester – Кьолн, Camerata Megaron – Атина, Филхармонията и камерния оркестър на Люксембург, United Instruments of Lucilin, Камерен оркестър Берлин, Neue Philharmonie – Фрнкфурт и Junge Norddeutsche Philharmonie.

Със своя квартет Шумахер е участвал в редица джаз фестивали в Токио, Пекин, Шанхай, Ню Йорк, Париж, Берлин, Лондон, Мюнхен, Ливърпул, Атина, Варшава, Мелбърн, Сидни, Монреал, Торонто, СайгонКейптаунМексико Сити и др. 

Днес Паскал Шумахер пише музика за театър, танц и филми, смесва емоционална класическа музика с минимални електронни звуци, но смята всяка класификация за остаряла. Паскал издава 14 албума под  свое име,  подписан е ексклузивно с „Neue Meister” (от Берлин). Той е артист на Yamaha.

  • Facebook - Black Circle
IMG_7493.jpeg

Владимир Петров

drums
orchestra playing  

Роден в Плевен през 1986 г., Владимир Петров започва да учи ударни инструменти при Симеон Серафимов. Продължава обучението си в частния университет „Антон Брукнер” в Линц, Австрия, в класовете на проф. Леонхард Шмидингер и проф. Богдан Бакану.

Владимир е носител на призови награди от Международния конкурс за ударни инструменти „Пендим”, „Надежди, таланти, майстори”, а като член на Wave Duo през 2007 г. получава Първа награда на Universal Marimba Competition Белгия в партньорство с Емико Учияма. Дуото е отличено с още три награди: Sabam за най-добра интерпретация на задължителното произведение, на Кейко Абе и на публиката.

Още като ученик в НУИ „Панайот Пипков” – Плевен, свири с Оперно-филхармонично дружество Русе, Плевенска филхармония и Младежкия филхармоничен оркестър „Емил Чакъров”, а по-късно с Радио-симфоничния оркестър на Виена, „Брукнер оркестър” в Линц и др.

Има възможност да свири с много оркестри и перкусионни ансамбли в Австрия, Белгия, България, Китай, Франция, Германия, Гърция, Италия, Япония, Испания и Холандия.

Classic Concert Records издава неговия дуо албум за маримба „Tango” през 2008 г. и квартетен албум „Aurora Borealis” през 2009 г. Като член на квартет „The Wave” Владимир Петров записва „Концерт за два клавесина” от Йохан Себастиан Бах под диригентството на Петер Садло с Бароковия оркестър „Salzburg Barock”.

Понастоящем е тимпанист и перкусионист в „Брукнер оркестър” в Линц, Австрия, и артист на Adams Musical Instruments.

  • Facebook - Black Circle
DSCF4671.jpg

Николай Иванов
chamber music 

Завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” през 2014 г. в класа по ударни инструменти на Симеон Серафимов, където има възможност да се изявява с Перкусионен ансамбъл „Акцент” в България и други европейски страни. Продължава обучението си в консерваторията „Морис Равел” в Париж в класа на Жан-Батист Льоклер, Дидие Верите и Василена Серафимова, а две години по-късно в консерваторията на Сен-Мор-де-Фосе в класа на Жан-Батист Льоклер и Мишел Гасто. Завършва  Висшата консерватория за музика в Женева – Швейцария с магистърска степен, в класа на Филип Списър, Франсоа Дефорж, Кристоф Деланоа и Клод Гасталдан.

Николай Иванов е носител на награди от международните конкурси: „Пендим” – Пловдив, „Музиката и земята” – София, Конкурс за ударни инструменти в гр. Тимишоара – Румъния; MAGIC в Бургас, „Млади виртуози” и др. През 2018 г. печели Втора награда и наградата на публиката на международния конкурс за ударни инструменти ТРОМП в Айндховен – Холандия, а през 2021 г. – Първа награда на конкурса за перкусии IPEA в Шанхай.

Като солист Николай е концертирал в Швейцария, Франция, Германия, Холандия, Италия и др.; свири на PAS Festival в Пекин, Китай и на IPEA International Percussion CloudArt Festival в Шанхай. Фокусиран върху съвременната музика, той работи с композитори за създаване на нов репертоар за ударни инструменти. Освен като солист работи и като оркестров и камерен изпълнител. Често свири в съставите на Ensemble Intercontemporain в Париж и L’Orchestre Philarmonic на радио France.

  • Facebook - Black Circle
Thomas Enhco Vassilena Serafimova 14 - (

Vassilena
Serafimova 


marimba
contemporary repertoire
  

 

Родена в семейство на музиканти, Василена е първият български перкусионист, на когото е присъдена Втора награда на 56-ия международен музикален конкурс ARD в Мюнхен и Първа награда на Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт – Германия.

На международния конкурс „Музиката и земята” е удостоена с Голямата награда като солист, както и Първа награда като член на перкусионен ансамбъл „Акцент”, създаден от родителите й Августина и Симеон Серафимови. През 2014 Василена прави своя дебют в „Карнеги хол” в Ню Йорк, а година по-късно заедно с Тома Енко (пиано) е първият изпълнител на маримба в историята на церемонията по връчването на френските награди Victoires de la Musique Classique. През 2016 дуото Тома Енко & Василена Серафимова записва първия си албум Funambules за легендарния „Дойче грамофон”, а през 2017 музикантите са удостоени с Втора награда от Международния камерен конкурс в Осака – Япония. През март 2021 вторият им албум „Bach Mirror”, записан за Сони Класикс, е приет възторжено от специализираните медии и публиката.

През 2013 Василена приема поканата за артистичен директор на Paris Percussion Group. Артистичен директор на състава е и Жан-Батист Льоклер. Тя е също така артистичен директор и съосновател на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти в България. Често е лектор на майсторски класове в Европа, Централна и Северна Америка, Азия. Един от последните й музикални проекти e дуо с композиторката на електронна музика Клое. Двете иноваторки са поканени от Ксавие Вейан във Френския павилион на Венецианското биенале през 2017, а първият им албум  излезе през есента на 2021 г.

Василена е артист на Adams Musical Instruments и Vibrawell mallets. 

  • Facebook - Black Circle
bottom of page